Finanszírozás

ESCO – Harmadik feles beruházási modell alkalmazása az önkormányzati projektjeiben

A korlátozott befektetési lehetőségekkel rendelkező állami vagy magán megrendelők részére nyújthatnak segítséget az energiahatékonysági szolgáltató cégek (ESCO – Energy Services Company).

Az Energiahatékonysági szolgáltató az a gazdálkodó szervezet, amely energiahatékonysági szolgáltatást nyújt vagy egyéb energiahatékonyság-javító intézkedést hajt végre a végső felhasználó létesítményében vagy helyiségében.

Az energiahatékonysági szolgáltató energiahatékonyság-alapú szerződés keretében végzi tevékenységét, amely az energiafogyasztó és az energiahatékonysági szolgáltató között jön létre. Ennek lényege, hogy az energiahatékonysági szolgáltatások ellentételezése a szerződésben megállapodott szintű energiahatékonyság-javulás vagy más energiahatékonysági kritérium teljesítésével összefüggésben történik.

ELENA - European Local ENergy Assistance - Európai Helyi Energiatámogatás

Az ELENA az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Bizottság közös kezdeményezése a Horizon 2020-program keretében. Az ELENA pénzügyi támogatást nyújt technikai feladatok elvégzéséhez, amelyek középpontjában energiahatékonysági, elosztott megújuló energia és városi közlekedési programok megvalósítása áll.

A támogatást a megvalósíthatósági és piaci tanulmányokkal, a programszerkezet kialakításával, az üzleti tervekkel, az energiaauditokkal és a finanszírozási struktúra meghatározásával, csakúgy, mint a pályázati eljárások előkészítésével, a szerződéses megállapodásokkal és projektmegvalósítási egységekkel összefüggő kiadások finanszírozására lehet felhasználni.

Az ELENA finanszírozási eszközt egy mérnökökből és közgazdászokból álló szakértői csapat felügyeli, akik széles körű tapasztalattal rendelkeznek a közlekedési és az energiaszektorban. A 2009-ben történt létrehozása óta az ELENA több mint 130 millió euró támogatást ítélt oda, amelynek eredményeképpen körülbelül 5 milliárd euró értékű beruházás jött létre.

Szolgáltatásaink

- Pénzügyi auditálás (hitel, esco, pályázati alkalmasság, stb.)
- Pénzügyi tanácsadás
- Pénzügyi terv készítése
- Hiteltanácsadás
- Hitel ügyintézés
- ESCO tanácsadás
- ESCO szolgáltatás
- Pályázatírás
- Projektírás


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük